Facebook och dess censurerande av innehåll

Facebook och dess censurerande av innehåll

Facebook är hårt styrt och kontrollerat av både människor med ingen eller dålig utbildning och algoritmer som ingen har full koll på vilket gör att vi hela tiden får ta del av en censurerad version av det vi borde få se. Vänner försvinner i mörkret om vi inte “interagerar” tillräckligt med dem – även om vi läser och följer det de delar med sig av. De har makten och styr det vi får till oss, skapandes bubblor där allt fler håller med om det du gillar.

Detta skapar enorma problem!

Det amerikanska valet är ett typiskt exempel. Facebook kan enkelt styra vem och hur många som ska få se en eller en annan kandidat. Likt Google som kan se i sökningar vem som kommer att bli president två veckor innan det är val kan Facebook styra massorna utifrån vilken information som de anser är lämplig.

Men vi behöver inte gå över pölen för att se problematiken. Vi har grupperingar i samhället som genom att deras åsikter förstärks inom dessa bubblor blir allt mer radikaliserade. Att flyktingförläggningar brinner ned innan de ens har hunnit bli färdigställda är ett tydligt exempel på att det finns grupper som genom att omgärdas av liktänkande tror att det är precis det som behöver göras.

Personligen så ser jag hur mitt flöde blir allt mer fylld med piratpartister, vilket givetvis inte är ett problem i sig för mig, men att alla andra nedprioriteras är det. Jag vill kunna följa personer som jag inte nödvändigtvis sympatiserar med eller interagerar med men till slut så försvinner även dessa för vi har inte interagerat tillräckligt mycket.

Att det är personer som sitter och godtyckligt censurerar det som delas eller algoritmer som tydligen ingen har full koll på som formar vårt samhälle på en enorm skala är och kommer vara ett gigantiskt problem. En så enkel sak som att de inte släpper igenom en del webblänkar är ett enormt problem för oss att kunna ta till oss information för att kunna göra ett informerat val.

Att Facebook vill att de som inte har råd ska få tillgång till “internet” via internet.org (det vill säga bara kunna se vad som händer på de webbsidor som Facebook har godkänt och inte något annat någon annanstans) får i alla fall mig att rygga undan.
Att Zuckerberg sedan är helt oförstående och blir upprörd över att folk i Indien inte är tacksamma för ett instängt och begränsat internet säger en del om hur han ser på det. Han tycker att lite är bättre än inget. Eller, att få ett filtrerat och begränsat internet är bättre än att inte veta. Gör om, gör rätt. Det folk mår bäst av är att ha ingång till all information som finns så att de kan skapa sig en egen uppfattning av vad som händer. Indien har redan problem med Wikipedia Zero och att folk sprider felaktig information via Wikimedia som inte går att valideras då de inte har tillgång till resten av internet.

Så vad vill jag då säga med detta inlägg? Jo, att Facebook borde ge tillbaka kontrollen till användaren. Att låta användaren styra vad som ska synas eller inte, inte en algoritm eller en censurapparat som är outsourcad till bland annat Indien. Våga släppa kontrollen.

Lite på samma sätt som Piratpartiet vill ge tillbaka makten till folket från det styrande skiktet.

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: