Julia Reda: Oettingers upphovsrättsreform är opassande för den digitala eran

Julia Reda, vår tyska representant i EU-parlamentet, skriver om den kommande upphovsrättsreformen. Det är ytterst oroväckande läsning då stora delar är åt helt fel håll i jämförelse med hur vi vill se att utvecklingen av upphovsrätt bör ske. Det är tydligt att Oettinger inte har lyssnat alls på någon annan än företagen som tror sig tjäna på detta. Sanningen är snarare att de kommer att upptäcka att de får än mindre av kakan genom att vara protektionistiska istället för att vara innovativa och i framkanten av tekniken.

Tack till Mattias Rubenson som hjälpe mig att översätta!


Utkastet till EU-direktivet för den kommande upphovsrättsreformen, som kommissionen kommer att lägga fram den 21 september, har precis läckts av bloggen IPKat.

Denna läcka bekräftar våra värsta farhågor. Kommisionär Oettinger har låtit upphovsrättsreformen kidnappas av de största aktörerna inom nyhetspublicerings-, film- och musikindustrin. I stället för en modernisering av det femtonåriga upphovsrättsramverket som vi så desperat behöver, är Oettinger på väg att presentera planer på att skydda den analoga industrin från de digitala möjligheter de istället borde omfamna. Inte bara kommer det att slå tillbaka på dessa branscher på lång sikt, men förslaget skulle innebära en katastrof för yttrandefriheten på internet, europeiska startups förmåga att utvecklas samt kampen för ett Europa utan digitala gränser.

Det planerade upphovsrättstillägget för pressförlag skulle göra de flesta sätt att dela även 20 år gamla nyhetsartiklar olagligt och begränsar därmed européernas yttrandefrihet och tillgång till information. Oettinger är ännu mer resolut på EU-nivå för en idé som redan har misslyckats med katastrofala följder i Tyskland och Spanien – definitionen av en dåres kamp.

Hans plan att ålägga internetplattformar att skanna samtliga användaruppladdningar för upphovsrättsintrång kommer att vara dödsstöten för en europeisk konkurrens med YouTube eller Facebook eftersom de inte kommer ha råd med detta kostsamma krav. Commons-baserade plattformar som bygger på användarnas frivilliga bidrag av bilder och texter likt Wikipedia kommer att ta oavsiktlig skada av detta. Denna kreativitetsdödande plan avslöjar kommissionens fagra löften till nystartade företag och innovation som hyckleri.

Kommisionär Oettinger verkar ha blundat för nästan alla förutom lobbyister: vädjandet från 555 000 européeer att införa panoramafrihet i EU har talat för döva öron – ingen åtgärd föreslås i denna reform. Vice ordförande Ansips krav på att den diskriminerande praxisen geoblocking “måste avskaffas” förvandlades till ett tomt löfte – européer kommer fortsätta att mötas av digitala gränser dagligen. Oettinger har misslyckats med att göra meningsfulla framsteg vad gäller de uppgifter ordförande Juncker fastställde i sitt uppdragsbrev – att “bryta ned nationella silos” och “modernisera upphovsrätten i ljuset av den digitala revolutionen”.

Detta är inte en upphovsrätt som passar den digitala tidsåldern. Det är en upphovsrätt som kommer att hålla europeiska internetanvändare tillbaka och dra ned europeiska startups. Om detta är det bästa vår digitala kommissionär kan komma med efter år av förberedande arbete och debatt, är han olämplig för denna uppgift.

1 tanke på “Julia Reda: Oettingers upphovsrättsreform är opassande för den digitala eran”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.