Píratar visar återigen att vi hör hemma i Alþingi

Nu är jag på svensk mark än en gång efter att ha varit på en underbar ö ute i Atlanten som vi alla känner som Island. Den är underbar tack vare dess natur, dess människor och dess historia, men den största anledning som i vart fall jag anser att det är en underbar ö är att de har ett så förståndigt folk.

För återigen har det isländska folket sagt att Piratpartiet hör hemma i deras riksdag och att den politik och de värderingar som vi står för är något som de är villiga att satsa på. Vi har tappat mandat, det är inget att diskutera, siffrorna finns där. Det som de däremot visar är att vi under tre val har inte bara bevakat vår position utan vi har även stärkt den från det att vi kom in i Alþingi. Valet förra året var i vår favör med tanke på allt som hände i den isländska politiken, men samtidigt så har våra principer fått en bredare acceptans och Píratar har blivit ett hushållsnamn. Vi är ett av partierna som de tittar på för att bestämma sig när de ska rösta.

Nu är dock inte spänningen över riktigt än, då Island fortfarande inte har satt en regering då ingen har mandat att bilda regering själva, utan behöver en koalition för att få det. Nu är det inte helt enkelt att få ihop detta då väldigt få patier vill samarbeta med det största partiet, Sjálfstæðisflokkur [Självständighetspartiet], vilket gör att den troliga koalitionen kommer att bli mellan fyra eller fem av de mindre partierna där Piratpartiet kan vara ett av dem. Men troligen inte utan att Självständighetspartiet kommer att försöka att bilda en regering, kanske till och med en minoritetsregering om inte annat. Så räkna med att det kommet att bli utdragna förhandlingar den närmaste tiden.

Jag har pratat lite med olika pirater om hur de ställer sig till att hamna i regering, en del anser att det är vad det ultimata målet är med att ställa upp i valet, medan andra anser att det är bättre att jobba från opposition för att på så sätt kunna agera lite friare. Personligen så tror jag på det senare, primärt för att vi behöver få mer parlamentär erfarenhet innan vi ger oss på den stora uppgiften att sitta i en regering. Men samtidigt så ser jag att situationen kan vara ganska så god för att det verkligen ska bli en fungerande koalitionsregering av småpartier då det kommer vara förhållandevis jämnstora partier som skulle ingå i en regering där Piratpartiet skulle kunna tänkas ingå, så jag är kluven. Oavsett så vet jag att de pirater som kommer att sitta i förhandlingar den närmsta tiden är dedikerade uppgiften att få till en så bra regeringsbildning som möjligt om de ska överlägga att ingå i den.

Samtidigt så hade vi stora framgångar i det tjeckiska valet helgen 21-22 oktober där vi fick över 10%, vilket visar att vi är på framtågande inte enbart med en möjlig koalitionsregering på Island utan även att vi finns representerade i två olika parlament, vilket är en otroligt viktig framgång för oss!

Vilket blir det tredje parlament som Piratpartiet blir representerade i? Kanske samtidigt till och med?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.