Slutet på TPB?

Så nu är alltså historien slut? Likt en katt med nio liv har The Pirate Bay lyckats undvika upphovsrättsindustrins obevekliga klappjakt. Är det så att en ikon inom kulturspridarkretsar har till slut lagt sig ned för att dö? Förhoppningsvis inte, men oavsett så kommer det komma nya siter, ny teknik och nya människor som axlar dess fallna mantel. Kanske har TPB levt ut sitt liv nu oavsett, då nya tjänster kommer där du inte laddar ned utan enbart streamar det material som du vill se.

Det kan verka lite glorifierande, men TPB har gjort en kulturgärning större än vad de flesta kan se. Vi kan bara gissa hur många regissörer, skådespelare, artister, författare och mjukvaruföretag som har blivit upptäckta tack vare dem. Om dessa sedan har varit i framkanten på utvecklingen så har de troligen kunnat anpassa sin affärsmodell till det rådande läget och kunnat rida på framgångsvågen. Om inte så har de riskerat att falla bakom och drunkna istället.

En sak som vi kan vara väldigt säkra på är att Spotify, Wimp och Netflix hade förmodligen aldrig uppstått utan TPB. Varför? Utan TPB så hade aldrig fildelning blivit så stort som det är idag, utan alla rubriker i alla tidningar som skrivits genom åren hade inte så många fått upp ögonen för dem. Tekniken gick från att vara något som en liten tekniskt initierade använde till att vem som helst använde den. Det gjorde att upphovsrättsindustrin började leta nya sätt att tjäna pengar samtidigt som tjänsterna var tvungna att vara konkurrenskraftiga mot en tjänst som levererade utomordentlig kvalitet gratis. Det krävde att de tänkte om.

Det är med lite ironi att jag konstaterar att precis som Piratpartiet så har TPB dömts ut som döda flera gånger men sedan ändå kommit tillbaka. Vi har bestämt oss, vi ska inte lägga oss ned och dö utan vi tar kampen. Jag hoppas att TPB gör samma sak!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.