Malmö, en stad på uppgång!

Bild på en scen med jury och presentatör för Ortens Bästa Poet 2016 på Arena 305
Ortens Bästa Poet 2016

Jag har precis lämnat Malmö efter två intensiva dagar med de lokala piraterna, ett positivt gäng som känns motiverade och engagerade!

I fredags så började vi med att gå till Arena 305 där vi lyssnade på Malmös bidrag i deltävlingen för Ortens Bästa Poet 2016. Det var intensiva, känslofyllda bidrag med bilder från en vardag som jag aldrig kommer att uppleva, om utanförskap, våld och droger. Det var fantastiskt att höra dessa berättelser från deras liv, att få en liten inblick i vad de ser som fel med samhället. Det brukar sägas att man kan bedöma ett samhälle hur det behandlar de svagaste och den bedömningen är inte vacker.

Sedan smet vi iväg till Möllan och Nyhavn för lite mat och dricka, vilket fick avsluta en mycket lyckad kväll. Tack Malmö för en kanonstart på helgen!

Jag står framför en witeboard med olikfärgade postit lappar
Jag håller workshop

Lördagen inleddes med en kort färd till Sensus lokaler som ligger centralt i Malmö där vi började med en gemensam frukost för att sedan börja med vår workshop. Jag ville börja med att skapa en gemensam syn på vilka mål vi har och få igång diskussionen, så första uppgiften var att individuellt skriva ned några ord om vad Piratpartiet står för. Det som kom fram var:

 • Personlig integritet
 • Mer öppen källkod i offentlig förvaltning
 • Systemförändring
 • Föra in mer faktabaserad politik
 • Frihet
 • Framtid
 • Samarbete/Inflytande
 • Göra, inte prata
 • Individens frihet gentemot staten
 • Demokrati, gynna den genom IT
 • Likhet inför ekonomi
 • Likhet inför IT
 • Immaterialrätt
 • Vettig konstruktiv inblandning i lokalpolitik
 • Mindre kontroll utifrån
 • Fördela makten åter till folket

Vi diskuterade dessa under ganska lång tid och det svävade ut lite, men jag tycker att det blev en bra diskussion. Det märks att det finns mycket vilja och intresse i Malmö och jag hoppas att fler vill ge sig in i diskussionerna framöver. Det jag vill lyfta fram var att demokrati dök upp flera gånger på flera lappar och det är kul att se att våra medlemmar ser det som ett så starkt ledord för Piratpartiet. Dessa ord kan vara delar av de mål som vi sätter upp för partiet, men att enbart ha mål kommer troligtvis inte göra att de nås, utan det behövs en plan också.

Vi ägnade resterande tid att diskutera vikten av att forma en övergripande plan för det vi gör, att allt vi gör måste ha en orsak, ett sammanhang och ingå i en plan för att nå ett specifikt mål. Jag tycker det är fantastiskt att vi har medlemmar som spontant kommer på saker de vill göra och vill att vi ska fortsätta arbeta med det genom trepiratsregeln, samtidigt så behöver vi ha tydliga, mätbara planer med mål som vi tror på för att få en tydlig riktning och framför allt för att på resans väg kunna avgöra om vi rör oss mot målet eller inte.

Organisation var också något som vi kom tillbaka till då och då under diskussionerna och vikten av att ha en organisation som fångar upp nyblivna medlemmar för att slussa dem vidare till de personer som är centrala för olika frågeställningar för att få dem engagerade och intresserade av att bli aktiva inom partiet, beroende på orsaken till att de bestämde sig att bli medlem.

Bild på Piratpartiet kilstermärke på ett stuprör
Malmö levererar!

Efter workshopen så gick vi och åt tillsammans och så tog vi lite egentid innan vi återigen träffades på Nyhavn för lite samkväm, där diskussionerna givetvis fortsatte till långt efter midnatt. Det var planerat att ha en brunch på söndagen, men vi kom fram till att sovmorgon var bättre då det skulle bli ett ganska så ansträngt tidsschema annars då mitt tåg gick vid 13-tiden. Det jag märkte med Malmö är, förutom att det är en fantastiskt vacker och kulturell stad, så är det en av få städer som jag varit i där jag hittat spår av pirater utan att leta. Det ger mig starkt hopp för framtiden!

Malmö levererar! Tack så mycket!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.